Scannerul

Wednesday, June 10, 2009




Scannerul este un dispozitiv de intrare ce lucrează în spaţiul de culoare RGB, cu ajutorul căruia originalele color sau alb-negru sunt transformate prin digitizare în fişiere ce pot fi prelucrate de programe de specialitate sau integrate împreună cu text în programe de paginare.

Cum funcţionează: o sursă de lumină dedesubtul imaginii/documentului iluminează suprafaţa acesteia. Cu ajutorul unui motoraş captatorul CCD este deplasat şi astfel captează lumina reflectată de document/imagine. Această lumină, cu ajutorul unui sistem de oglinzi, este focusată spre o lentilă, care, la rândul ei, transmite fascicula luminoasă spre o diodă fotosensibilă. Aceasta transformă lumina în curent electric. Intensitatea curentului depinde de intensitatea luminii reflectate. Convertorul analog digital stochează fiecare valoare de curent ca un pixel digital reprezentând o arie neagră sau albă. Scannerele mai sofisticate pot transforma curentul în tonuri de gri. Un scanner color transmite lumina prin filtre (roşu, verde şi albastru, separat fiecare) pentru a obţine tonurile de culoare produse de acestea. Apoi, informaţiile sunt transmise calculatorului unde sunt traduse astfel încât să fie inteligibil de un program de editare.

Tipuri de scannere. Există scannere manuale (hand held), care sunt cele mai ieftine, dar au şi calitatea cea mai salbă pentru imaginea scanată. Cele mai moderne scannere funcţionează cu un tambur şi sunt denumite scannere plate (flat-bed), format A4, cu o rezoluţie maximă realizabilă prin hardware d 300-400 dpi şi extinsă, prin software, la cel puţin dublul acestor valori.

Parametri de lucru. Pentru originale color se recomandă folosirea scannerelor ce realizează scanarea printr-o singură trecere. Pentru cele alb-negru, tonuri de gri, se poate folosi orice scanner de tip flat-bed.

Calibrarea scannerului se realizează prin scanarea unei imagini de test (un fel de tabel cu multe culori), rezultatul obţinut se compară cu valorile corecte ale culorilor (valori existente într-un fişier ce însoţeşte imaginea de test) şi programul calculează corecţiile salvându-le sub forma unui fişier .icc sau .icm.